Keuze stress bij het kopen van brood?

Nederland is broodland. We zijn heel erg gewend aan onze boterham bij het ontbijt en de lunch. Dat geldt ook voor veel sporters, weet ik als sportdiëtist. Ik help ze in hun voeding de beste keuze te maken. Dat kiezen is niet altijd makkelijk: een sport bijna! Is dat ook jouw ervaring?

Verschillende soorten brood

Brood wordt gemaakt van granen zoals tarwe, rogge, spelt of een mengsel van meerdere granen. Een graankorrel bestaat uit verschillende onderdelen. Het meellichaam en de kiem zijn het binnenste van de graankorrel. Het meellichaam is rijk aan zetmeel en eiwitten en de kiem bevat weer vitamines en mineralen. De zemel is de buitenste laag van de korrel. Je kan dit zien als een vliesje om de graankorrel heen. Hier zitten weer heel veel voedingsvezels in. Om van graankorrels bloem of meel te maken moet de korrels vermalen worden. Zo worden de korrels gebroken en fijngemalen tot meel of bloem. Hoe langer er gemalen wordt, hoe fijner de graankorrel wordt. Zo ontstaan er verschillende soorten bloem met verschillende gehaltes aan voedingsstoffen. Het grove meel bevat nog zemelen en kiemen terwijl het fijnste bloem vooral uit meellichaam zal bestaan.

Volkoren brood bestaat uit meel waarbij de hele graankorrel is gebruikt. Bij de bruine variant zijn de zemelen en kiemen er deels uitgezeefd. En bij wit brood zijn de zemelen en kiemen er volledig uitgezeefd en is er alleen meellichaam over. Wanneer er alleen nog meellichaam over is, wordt het bloem genoemd. De meeste voedingsstoffen zitten in de zemel, waardoor de volkoren variant de meeste voedingsstoffen bevat. Het is rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Bij wit brood is dit er allemaal uitgezeefd waardoor het weinig voedingsstoffen bevat. Bruin brood is hierin de middenweg. Met volkoren brood zal je dus sneller aan jouw micronutriënten komen dan met bruin of wit brood.

De kleur van het brood maakt niet uit. Donkerder brood staat niet altijd voor volkoren. Je kan beter afgaan op de ingrediëntenlijst en bekijken of hier een volkoren meel in zit. Bij elke graan gaat het om de term volkoren. Of het nou rogge, spelt of tarwe is, de volkoren variant blijft voor alle granen gelden. Volkoren spelt brood is dus nutriëntrijker dan spelt brood.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.